Orkiszowo-owsiane wegańskie mini pizze
20:50
Jestem wielką fanką pizzy i wbrew powszechnym przekonaniom weganie MOGĄ jeść pizzę bez wyrzutów sumienia. Tradycyjne ciasto na pizzę nie zawiera bowiem żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Składa się głównie z mąki, drożdży i wody. Należy jednak pamiętać, że po rezygnacji z sera jakość ciasta jest niezwykle ważna.
Z uwagi na to, że staram się unikać białej mąki, która jest rzecz jasna głównym składnikiem tradycyjnego ciasta na pizzę, w poniższym przepisie używam mieszanki mąki orkiszowe i owsianej. Mini pizze są chrupiące, i pyszne. Wypróbowałam przepis trzy razy, za każdym razem wykorzystując inny rodzaj mąki. Sprawdza się świetnie z każdym typem, należy jednak pamiętać o dokładnym zachowaniu proporcji (3 kubki mąki, 1 kubek wody). Moją ulubioną wariacją jest jednak połączenie mąki orkiszowej i owsianej.
Jeśli chodzi o dodatki, można dodać absolutnie wszystko, jeśli jednak potrzebujecie inspiracji, poniżej zamieszczam kilka pomysłów. Jak pewnie wielu z Was zauważy -brakuje sera. Można oczywiście dodać wegański zamiennik lub - jak ja- posypać sos pomidorowy płatkami drożdżowymi, co doda całości lekko serowego smaku.
Orkiszowo-owsiane wegańskie mini pizze
Proporcje na 8-10 mini pizz
Składniki:
- 1 ½ kubka mąki owsianej
- 1 ½ kubka mąki orkiszowej
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 kubek ciepłej wody
- ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie - pomaga w aktywacji drożdży)
Pokrusz drożdże na małe kawałki, dodaj cukier i rozpuść w ciepłej wodzie. Odstaw na ok. 10 minut. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki oraz sól. Dodaj płynne składniki - zaczyn drożdżowy i oliwę z oliwek. Wymieszaj wszystko do całkowitego połączenia składników, a następnie wyrabiaj dłońmi do momentu, aż ciasto uformuje gładką kulę. Przykryj całość czystą bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na min. 30 minut.
Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, posyp płatkami drożdżowymi, dodaj ulubione warzywa (pomysły na przykładowe dodatki znajdziesz poniżej).
Piecz w piekarniku nagrzanym uprzednio do temp. 250°C przez 10-15 min. Należy pozostać czujnym, brzegi ciasta powinny się lekko zarumienić. Przed podaniem dodaj zieleninę - np. świeże liście bazylii lub rucolę.
Sos pomidorowy
Ingredients
- 1 ½ kubka pomidorów z puszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1zabek czosnku (posiekany)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 suszonej bazylii
- szczypta soli
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pomidory, gotuj przez 15 minut, a następnie zredukuj ogień i pozostaw do zgęstnienia od czasu do czasu mieszając. Na koniec dopraw gotowy sos ziołami i solą.
Przykładowe dodatki:
- Papryka
- Pieczarki
- Pomidorki koktajlowe
- Kukurydza
- Brokuły
- Cebula
- Pestki dyni / pestki słonecznika
- Płatki drożdżowe
- Zielone liście: szpinak, świeża bazylia, rucola
2 komentarze
Mmm pycha!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Można przepis po polsku?
OdpowiedzUsuń