Orkiszowo-owsiane wegańskie mini pizze

20:50



Jestem wielką fanką pizzy i wbrew powszechnym przekonaniom weganie MOGĄ jeść pizzę bez wyrzutów sumienia. Tradycyjne ciasto na pizzę nie zawiera bowiem żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.  Składa się głównie z mąki, drożdży i wody. Należy jednak pamiętać, że po rezygnacji z sera jakość ciasta jest niezwykle ważna.


Z uwagi na to, że staram się unikać białej mąki, która jest rzecz jasna głównym składnikiem tradycyjnego ciasta na pizzę, w poniższym przepisie używam mieszanki mąki orkiszowe i owsianej. Mini pizze są chrupiące, i pyszne. Wypróbowałam przepis trzy razy, za każdym razem wykorzystując inny rodzaj mąki. Sprawdza się świetnie z każdym typem, należy jednak pamiętać o dokładnym zachowaniu proporcji (3 kubki mąki, 1 kubek wody). Moją ulubioną wariacją jest jednak połączenie mąki orkiszowej i owsianej.

Jeśli chodzi o dodatki, można dodać absolutnie wszystko, jeśli jednak potrzebujecie inspiracji, poniżej zamieszczam kilka pomysłów. Jak pewnie wielu z Was zauważy -brakuje sera. Można oczywiście dodać wegański zamiennik lub - jak ja- posypać sos pomidorowy płatkami drożdżowymi, co doda całości lekko serowego smaku.


Orkiszowo-owsiane wegańskie mini pizze 

Proporcje na 8-10 mini pizz

Składniki:

  • 1 ½ kubka mąki owsianej
  • 1 ½ kubka mąki orkiszowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kubek ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie - pomaga w aktywacji drożdży)

Pokrusz drożdże na małe kawałki, dodaj cukier i rozpuść w ciepłej wodzie. Odstaw na ok. 10 minut. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki oraz sól. Dodaj płynne składniki - zaczyn drożdżowy i oliwę z oliwek. Wymieszaj wszystko do całkowitego połączenia składników, a następnie wyrabiaj dłońmi do momentu, aż ciasto uformuje gładką kulę. Przykryj całość czystą bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na min. 30 minut.

Po upływie min. pół godziny wyłóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę. Podziel je na 8-10 części, każdą z nich rozwałkuj i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, posyp płatkami drożdżowymi, dodaj ulubione warzywa (pomysły na przykładowe dodatki znajdziesz poniżej).


Piecz w piekarniku nagrzanym uprzednio do temp. 250°C przez 10-15 min. Należy pozostać czujnym, brzegi ciasta powinny się lekko zarumienić. Przed podaniem dodaj zieleninę - np. świeże liście bazylii lub rucolę.



Sos pomidorowy

 Ingredients

  • 1 ½ kubka pomidorów z puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1zabek czosnku (posiekany)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 suszonej bazylii
  • szczypta soli

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pomidory, gotuj przez 15 minut, a następnie zredukuj ogień i pozostaw do zgęstnienia od czasu do czasu mieszając. Na koniec dopraw gotowy sos ziołami i solą.

Przykładowe dodatki:

  • Papryka
  • Pieczarki
  • Pomidorki koktajlowe
  • Kukurydza
  • Brokuły
  • Cebula
  • Pestki dyni / pestki słonecznika
  • Płatki drożdżowe
  • Zielone liście: szpinak, świeża bazylia, rucola








You Might Also Like

2 comments

  1. Mmm pycha!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    ReplyDelete
  2. Można przepis po polsku?

    ReplyDelete

Powered by Blogger.
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie