Kremowa zupa marchewkowa z płatkami chilli

16:08



Jakiś czas temu przez przypadek posłuchałam w tramwaju rozmowę dwóch studentek wymieniających się przepisem na zupę marchewkową. Przygotowanie było zaskakująco proste: należy ugotować marchewkę w wodzie, dodać mielony imbir, przyprawić solą do smaku, a następnie zblendować. Zupa gotowa. Pomyślałam sobie, że nigdy jeszcze nie próbowałam zrobić kremu z marchewki. Obawiałam się jednak, że podsłuchany przepis nie sprosta moim oczekiwaniom. Myślę, że tego typu dania są popularne (zwłaszcza wśród studentów), ponieważ są tanie i łatwe w przygotowaniu. Moja wersja, choć odrobinę bardziej wyrafinowana, zdecydowanie zasługuje na wypróbowanie - zwłaszcza w chłodnym sezonie jesienno-zimowym.



Składniki:

proporcje na ok. 8 porcji
  • 10 marchewek
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka płatków chilli (plus więcej do dekoracji)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 lity wody

Obierz warzywa i umieść je w dużym garnku. Dodaj wodę, sól i listki laurowe. Doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj ogień i gotuj przez następną godzinę. Kiedy warzywa staną się miękkie usuń seler i korzeń pietruszki (pozostaw marchewkę i cebulę). Dodaj płatki chilli, imbir i mleczko kokosowe, zblenduj na gładko. Przed podaniem posyp płatkami chilli.





You Might Also Like

1 comments

  1. Oh wow, this looks really good. I just love soups man, i like to drink them tugged away in my bed in a cold winter night. haha. thats kind of my personal ideal way to spend the winters. But in summers it will help with sinnus problems. Really clears the throat and all.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie