Waniliowo-cytrynowe wegańskie naleśniki bez cukru

10:42




Niedziela jest w naszym domu dniem naleśników. Nie pamiętam jak właścwie narodziła się ta mała tradycja, jednak od kilku lat na niedzielne śniadanie jemy naleśniki. Kiedy zdecydowałam się przejść na dietę roślinną musiałam opracować niezawodną recepturę na idealne wegańskie naleśniki. Zaczęłam eksperymentować.


W internecie można oczywiście znaleźć setki wegańskich zamienników jajek i nabiału, mogłabym więc zwyczajne zastąpić je składnikami roślinnego pochodzenia w tradycyjnym przepisie. Jestem jednak zdania, że w celu osiągnięcia najlepszych rezultatów podczas tworzenia nowych receptur od zera jest używanie naturalnych, nieprzetworzonych produktów roślinnych. Poniżej dzielę się moim niezawodnym, sekretnym przepisem na najlepsze wegańskie naleśniki z naturalnych składników. Danie wielokrotnie testowane było na zaprzyjaźnionych "wszystkożercach". Nie mogli uwierzyć, że wśród składników brak jest jajek i mleka.


Waniliowo-cytrynowe wegańskie naleśniki bez cukru

proporcje na ok. 12 naleśników


  • 1 ½ kubka dowolnej mąki
  • ½ kubka otrębów
  • ½ kubka świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ kubka dowolnego mleka roślinnego (zwykle używam mleka sojowego)
  • ¼ kubka syropu klonowego
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • Olej kokosowy do smażenia
  • Maliny i borówki oraz syrop klonowy do podania

W dużej misce połącz wszystkie suche składniki. Następnie dodaj składniki płynne i połącz wszystko na gładką masę. Rozgrzej olej kokosowy na płaskiej patelni. W celu precyzyjnego odmierzenia porcji ciasta naleśnikowego używaj miarki o pojemności ¼ kubka. naleśnik jest gotowy do przewrócenia na drugą stronę kiedy jego powierzchnię pokrywają bąbelki a spód przybrał złoty kolor. Podawaj z syropem klonowym i świeżymi owocami.



You Might Also Like

1 comments

Powered by Blogger.
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie