Różane naleśniki jaglane
19:09
Chyba już wspominałam, że uwielbiam naleśniki. Choć wypróbowałam już setki przepisów zwykle trzymam się sprawdzonej receptury na ciasto naleśnikowe i eksperymentuję z dodatkami i przyprawami. Tym razem poszłam jednak w zupełnie inną stronę. Użyłam zmielonej kaszy jaglanej zamiast mąki, dodałam płatki różane i udekorowałam całość świeżymi figami i syropem z róży. Efekt końcowy jest spektakularny. Danie wygląda naprawdę ekskluzywnie, choć w rzeczywistości jest niedrogie i łatwe w przygotowaniu.
Różane naleśniki jaglane
proporcje na ok. 8 sztuk
- 1 kubek mąki jaglanej (użyłam zmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej)
- ½ kubek mąki (użyłam mąki orkiszowej)
- 1 kubek mleka migdałowego (lub dowolnego mleka roślinnego)
- ¼ kubka syropu klonowego(lub innego płynnego słodzika_
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka jadalnych płatów różanych (użyłam ich także do dekoracji)
- 1 łyżka syropu różanego (plus więcej do podania)
- Olej kokosowy do smażenia
- Płatki migdałowe i świeże figi do podania (opcjonalnie)
W misce wymieszaj mąkę jaglaną i mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Dodaj składniki płynne: mleko migdałowe, syrop klonowy, syrop różany i ekstrakt z wanilii.Dokładnie połącz wszystkie składniki. Na koniec dodaj płatki różane. Na płaskiej patelni rozgrzej olej kokosowy. Naleśnik jest gotowy do przewrócenia, kiedy jego powierzchnię pokryją bąbelki a spód stanie się złocisty. Podawaj z syropem różanym, płatkami migdałowymi i świeżymi figami.
0 komentarze